Ti stille unge dame- så kloke voksne menn kan snakke

Samfunnsdebattant Samaya Jirdi Ali får i disse dager hard medfart av blant annet nettstedet Resett der Helga Lurås er redaktør.

Jirdi Ali har karakteristiska som gjør henne uangripelig, sier Lurås, og viser til at hun er ung, kvinne, muslim, og har hijab.

Hva med å argumentere mot hennes utsagn, og ikke hennes «karakteristika»?

MDG-politiker Lan Marie Berg har vært og er utsatt for lignende hets på grunn av sine politiske miljø-utspill. I januar uttalte hun til media at hun tror mange unge vegrer seg for å gå inn i politikken på grunn av hets og trusler.

De er ikke alene om å bli hetset, disse kvinnene.

Tankene løper til Rosa Parks som 1. desember 1955 i Montgomery i Alabama nektet å gi fra seg sitt bussete i den «fargede» delen av bussen, da en hvit mann gjorde krav på setet fordi den hvite delen av bussen var full.

På mange måter har verden gått fremover, men grunnmuren av forakt for kvinner med meninger, er fortsatt ikke revet.

Det kan synes om om vi har en gruppe mennesker i Norge som mener at

  • Unge kvinner skal sitte stille på skolebenken eller i det minste lære mer før de ytrer seg, i mellom tiden kan kloke voksne menn snakke
  • Det er smart å true og hetse disse kvinnene om utseende,opprinnelse, religion, fremfor å ta tak i deres argumentasjon og derved skape en debatt om fremtid
  • Rosa Parks burde reist seg for en hvit mann
  • Ytringsfriheten går bare en vei

 

Ytringsfriheten er grunnlovsfestet.

Verstingene av karakteristikker og hets i offentlig debatt og på sosiale medier påberoper seg ytringsfrihet… men de burde nok heller hatt veiledning.

 

Foto: Henning Lillegård (Skjermutsnitt v HKR)

 

Kommentarer

Skriv inn din kommentar