Slik jobber en kriminalsøkshund

Har du noensinne sett en kriminalsøkshund på jobb? Jeg kan forsikre at det er fantastisk imponerende. Hundens evner og kunnskaper, samspillet med fører, og ikke minst markering ved funn – det er mektig å få være vitne til.

Wilma Lind, min krimheltinne som ser ut til å ha tatt Norge med storm, får bistand av Kai Iversen og kriminalsøkshunden Trixxie i boka Gudmoren. Kai er en politikollega av meg gjennom mange år og Trixxie er en av hundene han har jobbet frem til toppresultater.Og de opptrer altså med fullt navn i boka. (Bildet derimot får du kun i denne bloggen.)

Her er et lite utdrag av jobben Trixxie gjør for Wilma og hennes folk:

«Det øsregner. Spikersuppa har blitt en stor, sammenhengende skøyteis. Regnet kom akkurat litt for tidlig og kan være fatalt for muligheten til å sikre ytterligere bevis. Wilma støtter seg til en av benkene omtrent midt i området og tviholder på paraplyen etter hvert som vindkastene tar tak.

– Greier hun å finne noe i dette været?

– Sansene hennes er bedre enn teknologien, svarte politioverbetjent Kai Iversen.

-Hun trenger ikke engang så mye som et knappenålshode for å markere. Han åpner buret og slipper ut hunden.

– Nå begynner vi først med et søk på funnstedet og jobber oss utover i 360 grader til vi forhåpentligvis får en markering. Så går Trixxi videre slik at vi får en retning.

Wilma betrakter dem på god avstand. Det er virkelig fascinerende å se det øvede samspillet mellom hundeføreren og hunden. Lavmælte kommandoer, musklene som spiller bak den tykke pelsen, snuten, iveren, nye beskjeder. Et bjeff. Den vakre schaeferhunden legger seg med snuten og forlabbene mot funnet. Markering. Trixxi har funnet noe. En markør settes i bakken like ved en søppelkasse og en av krimteknikere sikrer sporet. Blod, altså et biologisk spor. Nye søk. Trixxi løper, jobber, snuser. Det er ikke vanskelig å forstå at disse hundene håndplukkes kanskje allerede så tidlig som den første leveuken. Hun husker at hun spurte ham en gang hvordan disse hundene er som familiehunder. Er de trygge for små barn?

– De er snille som lam, svarte han. -Problemet med disse bikkjene oppstår først dersom de er mer intelligente enn eieren!»

GOD LESELYST!!

 

Kommentarer

Skriv inn din kommentar