Om Hanne Kristin Rohde

Foto: Trond Heggelund / NettCoach.no

Hanne Kristin har jobbet i politiet i 25 år, de 5 første årene som politiadvokat, de siste 20 årene som leder. I 11 av disse årene i toppledersjiktet; fra 2008-2014 som politiinspektør og leder av Seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo Politidistrikt.

Hun er utdannet jurist, og startet yrkeskarrieren i Kriminalomsorgsavdelingen i Justisdepartementet. I 1989 begynte hun i politietaten.

Hanne Kristin ble nominert av Aftenpostens lesere og kåret av Aftenposten til Årets Osloborger i 2010, i 2011 ble hun nominert til Årets navn i VG og samme år kåret til Årets råeste kvinne over 40 av bladet Alt for damene. I 2014 kåret damebladet Tara henne som tredje modigste kvinne 2014.

I 2013 startet hun for alvor som foredragsholder. Hun byr på erfaringsforedrag fra virket som leder på ulike nivåer i politiet. Hun frembringer latter og tårer, og får svært gode tilbakemeldinger.

I 2014 startet for alvor karrieren som forfatter, og hun har på få år blitt en av de mestselgende krimforfatterne i Norge, både for voksne og barn/unge.

I 2016 gikk hun inn som en del av ekspertpanelet i TV2s suksess-serie Åsted Norge, hvor hun fortsatt er med.

Her er hennes egen beskrivelse av noe av det som driver henne i hverdagen:
”Tjuefem år i politiet, ble det gitt. Etter et langt jus-studium ved Universitetet i Oslo, kvelende forretningsjus og tvil i kjølvannet av det aller tørreste: Orker jeg å gjennomføre dette? Så- mellom to permer dukket strafferetten endelig opp i pensum. Og straffeprosess. Det begynte å krible. Starten på en lang og svinaktig spennende karriere i politiet ble unnfanget. Men det visste jeg ikke da.
Da jeg var 11 år leste jeg en novelle om en advokat som briljerte i retten. Han bare fiksa det. Den sleipeste klienten ble frikjent. Og jeg ble frelst. Stjerneadvokat ble satt på blokka. Sånn ville jeg bli. Men dette var før jeg ble uvenn med alle paragrafene.
Det var bare det at jeg var ikke god nok. I hvert fall ikke til å bli stjerneadvokat…Og minst like viktig: Jeg var ikke god nok til å trives. Så her kommer det første erfaringsrådet: Kjenn din kraft. Din sjel. Lær selvinnsikt helt inn til beinet: Trives jeg? Puster jeg? Kan jeg være her uten å bli helt slått ut? Det kunne jeg ikke. Og dette er en del av noen av foredragene mine.
Takket være daværende politimester Willy Haugli søkte jeg lederstilling. Og traff innertier. Her kunne jeg vokse og trives. Det betyr ikke at jeg var god da jeg begynte. Jeg hadde ingen ledererfaring, heller ingen formalkompetanse. Jeg ble bokstavelig talt kastet ut i det uten livbøye, uten mentor, uten noe annet enn en eventyrlig nysgjerrighet på hva ledelse egentlig burde være. Søker du lederskap må du innstille deg på å være en læringssvamp resten av lederkarrieren. Du blir aldri utlært. Fordi lederskap handler om mennesker, mental berøring og tillit…og uendelig mye mer.
Jeg ble leder første gang 1.1.1994 og var leder fram til jeg sa opp i politiet 1.10.2014. Hver eneste dag lærte jeg noe. Fordi jeg ville.
Klimakriser, verdensledere som hetser sine ansatte offentlig, barn som er redde for fremtiden… Undersøkelser fra Nederland og England som viser at en svært lav prosentandel av mennesker i arbeid finner sitt eget arbeid meningsfylt…
Det er ikke vanskelig å fokusere negativt. Likevel har jeg beholdt troen på menneskets og sjelens samlende kraft. Joralf Gjerstad snakker om Den Gode Kraften som bor i ethvert menneske. Jeg er ikke i tvil om at han har rett. Som leder gjennom 20 år evnet jeg heldigvis å forstå betydningen av å være nysgjerrig på hvordan et annet menneske har det.

Mitt mål er at jeg klarer å gi minst et menneske selve godfølelsen hver eneste dag, som privatperson, forfatter eller foredragsholder.

Som denne:

– Hanne Kristin, du et fyrverkeri! Foredraget var inspirerende, godt forberedt og tilpasset vår virkelighet! Når kollegaer snakker om ditt foredrag, får de alle et smil rundt munnen! Du har inspirert oss til å utføre bedre lederskap i hverdagen!
Økonomi- og HR-leder Ivar Wesetvik,
Etat for bygg og eiendom, Bergen kommune

Kontakt meg her