Min 8.mars parole 2019 er…

Nei til folk med dårlig dømmekraft på Stortinget!

Det mangler så inderlig på adekvate konsekvenser. Selv om toppen av isfjellet har begynt å bevege seg, er det sørgelig langt igjen.

På denne kvinnedagen 2019 kan vi se tilbake på trakasserende og/eller straffbar adferd i året som gikk, herunder

 • #Metoo – Flere politikere jeg ikke trenger å navngi her, måtte gå fra sine verv. Nå, et år senere, er de på vei tilbake. Vi hører uttalelser som at «jeg er ferdig med den saken», «Jeg innrømmer at jeg hadde dårlig dømmekraft». Enkelte, eller kanskje alle, bestrider også innholdet i flere varsler.
 • Gutta som var på hyttetur og sendte en vemmelig SMS til Navarsete: Ingen har ennå hatt baller til å erkjenne noe som helst. Pinlig!
 • Oppslag i på nyhetene i februar 2019 om voldtekt og seksuell trakassering i forsvaret. Ille!
 • Tre modige jenter står fram og forteller om fysisk og verbal trakassering i skolegården. De har forsøkt å si ifra til lærere, hvor noen lærere (sikkert ikke alle) har bagatellisert og sagt at «de mener det sikkert ikke ille. Gutter bare er sånn». Nei! Gutter generelt er ikke sånn og ingen trenger å være sånn heller. Lærer som underslår det totalt uakseptable i nedverdigende adferd overfor et annet menneske, bør bli snakket hardt til. Fordi det blir vanskeligere for elever å si ifra både som elev og i verste fall senere i livet. Skjerp dere!

 

Nei til folk med dårlig dømmekraft på Stortinget!

 • Det er ikke en menneskerett å sitte som tillitsvalgt for folket.
  • Vi er 5.328.212 innbyggere i Norge. Av disse er 169 innvalgt på Stortinget. Det er med andre ord rikelig av andre talenter som kan få slippe til. Mennesker som ikke trenger korrektiver på hvordan kvinner skal behandles.
 • Av hele landets befolkning trenger vi ikke akkurat disse menneskene i landsstyrende tillitsverv.
  • Tillit bygges over tid, og består av langt mer enn faglig dyktighet. En naturlig konsekvens burde være en karantene fra tillitsverv som strekker seg over vesentlig lengre tid enn disse politikerne selv legger opp til. Maktverv, faglig dyktighet og tillit går ikke automatisk hånd i hånd.
 • Partiledere og andre politiske ledere: Ta folkets tillit på alvor og erkjenn at trakassering enten den er bevisst eller «bare» dårlig dømmekraft (som er ordene disse menneskene selv ynder å benytte), krever langvarig eller varig endring av stilling.
  • Tillitsverv bør unngås. Den nylig delte og meget omtalte videoen fra et utested…det er ikke innholdet i seg selv som er det vesentlige. Det er folkets reaksjon, som viser at folkets tillit er lav. Det er ikke avgjørende at vedkommende selv mener seg fortjent til tillit. Tillit er heldigvis ikke noe som kan avtales.
 • På selveste kvinnedagen er det også nødvendig å minne om at det er ikke de rammede kvinnenes følelser som skal være avgjørende for om og eventuelt når disse menneskene kan tre tilbake. Det er folkets tillit som må være avgjørende. I rettferdighetens navn skal alle ha rett til en ny start. Et sted.
 • Ja, det finnes også menn som utsettes for uønsket seksuell oppmerksomhet, men statistikken viser at trakassering av kvinner er en reell likestillingsutfordring.

 

Nei til folk med dårlig dømmekraft på Stortinget! 

 

Alt som tillates og aksepteres i landet vårt er med på å bygge vårt land, vårt folk.

Trakassering i skolegården som ikke følges opp av skolens ansatte er en unnlatelsessynd som i verste fall legger grunnlag for at færre kvinner orker toppstillinger, styreverv, synlighet i offentlig debatt og vokser opp med sunn tro på seg selv.

Gutter i forsvaret som voldtar eller trakasserer jenter, og som ikke møter harde konsekvenser av sine handlinger, legger lista for fremtidig adferd. Interne regelverk bøter ikke på dette.

Gutteturer med vemmelige SMS’er til kollegaer eller andre, og som får lov til å dø ut uten konsekvens, muliggjør repeterende handlinger av generasjonene som følger etter.

Stortingspolitikere og lokalpolitikere som får komme tilbake i tillitsverv før folkets tillit har fått sjansen til å bevege seg oppover på barometeret, forteller samtlige kvinner at karrieren til gjerningspersonen er viktigst.

 

Nei til folk med dårlig dømmekraft på Stortinget! 

Hva vil vi ha? Konsekvenser NÅ!

 

Kommentarer

Skriv inn din kommentar