#Metoo – på toget

Etter en drøy uke #Metoo-kampanje og tilsvarende med influensavirus, fant jeg ett eksempel. Jeg kan også si #MEtoo.

Jeg var ung jente, rundt 17 år tror jeg, og skulle på ferie. Det var sol, sommer og forventningene lå i hele meg. På toget dumpet det ned det jeg idag husker som en feit ekkel mann, men usedvanlig lange fingre. Kort sagt: Han klådde på låret mitt, stadig høyere opp, under store deler av turen. Dette er ikke i kjernen av #Metoo; Det skjedde ikke i arbeidslivet og jeg ble heldigvis ikke traumatisert. En klok mannlig konduktør forstod nok hele situasjonen, for han ba den andre holde seg på sin del av setet. Jeg fikk sitte i fred, men det var utenpå.

I arbeidslivet har kroppen min blitt respektert som min sone.

#Metoo-kampanjen er som fenomen vakker. Sterk. Oppløftende… Så lenge #Metoo foregår som prosess mot forbedring og ikke som hevn.

#Metoo har avdekket alt fra grove overgrep til seksuelle tafsende krenkelser. Det er mange aspekter som belyses.

Jeg ønsker å sette lyset på fremtid og forbedring OG de situasjoner hvor den som rammes ikke blir overlatt til andres overmakt. Altså de situasjoner som kan stanses. Der og da. De situasjoner hvor den som rammes kan si STOPP,men vanligvis ikke gjør det.

Begrunnelse for ikke å sette grensen i sann tid, kan være:

-Det er din overordnede

-Du for sjokk og blir helt satt ut

-Det er så pinlig, flaut, skamfullt

-Du er redd for å bli stemplet som prippen, sær og manglende humor.

Hva om vi laget noen felles formuleringer som vi pugger og som ligger klare på STOPP-fila neste gang noen aldeles uinvitert tafser?

Det handler om å snu ansvaret. Der og da! Snu ansvaret!

Istedet for å si: Vær så snill å hold opp. Og derved risikere en «tåler du ikke spøk, jenta mi?» – og alt blir om mulig enda verre…

Hva med å si høyt og tydelig: Hva er det du gjør? Hva driver du med? Eller kanskje enda skarpere:

Hvorfor kiler du meg på låret? Hvorfor tar du meg på puppen? Hvorfor har du hånda di i mitt skritt?

Antakelig vil mange trekke seg allerede her. Noen trenger litt mer. Eller komme med verbale fornærmende utspill.  Hva da med å utfordre enda sterkere ved å si:

-Vet du ikke hvorfor du tafser?

Det finnes sikkert bedre formuleringer og bedre spørsmål til disse situasjonene med ekkel tafsing. Dette er bare forslag.

Sikkert er i hvert fall at det vi er aller flinkest til er å vite etterpå hva vi burde sagt eller gjort.

Derfor oppfordrer jeg oss alle til å dele gode formuleringer som kan spyttes ut når det skjer.

#metoo #stopp

PLASSÈR ANSVARET DER DET HØRER HJEMME: HOS TAFSEREN.

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

Skriv inn din kommentar