Hverdagskampen mot en ekstrem president

Sterkest sammen
Da Anders Behring Breivik iverksatte sine groteske planer i Oslo og på Utøya, ble Norge kjent i verden; ikke bare som nok et land rammet av terror, men kanskje først og fremst på grunn av vår reaksjon: Rosetoget. Hat, uverdig menneskesyn, vrangforestillinger og massedrapshandling ble møtt med samhold. Både hverdagsmennesker, religiøse ledere og andre viste at vi er sterkest om vi står sammen.

USA’s president
I kjølvannet av de mange utspillene og innfallene til USA’s nyvalgte president Donald Trump, kan mangt et håp om en fremtid slukne.Frykt, hat og mistenkeliggjøring kan vinne – hvis vi velger å følge hans eksempler på makt og egoisme.

Én president, én valgt leder, kan lage temmelig utrivelige fartsdumper, han kan lage uopprettelig skade, skille familier og motivere til krigshandlinger, for å nevne noe. Han er ikke hverken den første eller den eneste helsefarlige lederen i verden, men han er utvilsomt til bekymring.

Enda farligere blir det om vi svarer med samme mynt
Hvis vi lar hans muslimhat, hans forakt for alle som er uenige, hans kriger mot  media, dommere og innvandring flyte helt inn på vårt eget cellenivå, med den følge at vi begynner å oppføre oss på samme måte som ham…hvem vinner da?

Hvis vi møter hans higen etter å sette seg selv først, deretter America first, med samme taktikk fra vårt eget ståsted, hvem taper da?

Det er når vi smittes av ham og hans metoder at han virkelig blir farlig.

Immunterapi
Immunterapi er et samlebegrep om flere metoder for kreftbehandling der kroppens immunforsvar stimuleres til å drepe kreftcellene.

Presidentens handlinger minner meg om kreftceller. Han autoritære ytterliggående populistiske høyreorienterte nasjonalisme og det faktum at han ble valgt, er et symptom på at noe er i ferd med å gå alvorlig galt i verden i dag. På den annen side: Kanskje gjør han oss egentlig en «tjeneste» ved sine proteksjonistiske navlebeskuende utspill, fordi med så tydelige angrep på toleranse og menneskeverd får vi faktisk muligheten til å sette inn motvirkende hverdagshandlinger. Hvis vi vil. Vår immunterapi kan være å møte slike holdninger med medmenneskelighet, balanse og likeverd .

Løft rosen!
Ja, det finnes terrorister. Ja det finnes farlige mennesker. Ja det finnes mange utfordringer på alle områder, på alle nivåer, i alle samfunnslag. Verden blir aldri perfekt. Alle må vi sloss for noe. Men:

«Det alvorligste med Donald Trump som leder for verdens mektigste stat, er at han normaliserer ekstremistiske galninger», skriver professor emeritus i statsvitenskap Bernt Hagtvedt i sin lesverdige kronikk  i Aftenposten søndag 12. februar 2017.

Det finnes Donald’er  i alle land. I alle samfunnslag. Derfor henter jeg frem rosen. Igjen.

 

 

Kommentarer

Skriv inn din kommentar