Gratulerer med kvinnedagen 8. mars 2017

Det er så lett å glemme; Det er så altfor lett å glemme hva kvinnene før oss har sloss for. I generasjoner. Århundrer. Årtusener.

Historikk
Hekseprosessene er betegnelsen på en rettslig forfølgelse av kvinner som var blitt beskyldt for såkalt hekseri eller trolldom i en eller annen form. Forfølgelse var på sitt mest intense i perioden 1500-1600-tallet. Var du «rødstrømpe» på denne tiden, sloss du kanskje i det stille for at kvinner ikke skulle bli brent på bålet som heks. Eller du så det urimelige i at den mistenkte skulle kastes på sjøen med hender og føtter bundet. Sank hun, var hun uskyldig. Hvis den mistenkte fløt, ble det ansett som bevis på at hun var en heks.

Og dette var ikke engang begynnelsen på kvinneundertrykkelse.

Kamper
Deretter har vi sloss for stemmerett, lik lønn for likt arbeid, fri abort, mammapermisjon, pappapermisjon, flere kvinner i styrer, tvangsekteskap, æresdrap, strengere straffer for voldtekt, strengere straffer for mishandling av kvinnen i hjemmet, likestilte kjønnroller…for å nevne noe.

Vi har likestillingslov og diskrimineringslov. Joda. Norge er ikke så verst. Men mange andre land er verst. Derfor velger jeg å tro, eller kanskje skal jeg si håpe, at våre resultater kommer medsøstre til gode. På sikt.

Er du rødstrømpe? spør folk som intervjuer meg. -Er du feminist?
Tidligere svarte jeg nei. Jeg visste ikke bedre. Heldigvis har jeg så langt i livet hatt evne til å utvide både vett og forstand.

Kvinners selvfølelse som kampsak
Det er fortsatt mange kamper som må tas for et likestilt samfunn. Fortsatt mange holdninger som må endres. Men minst like viktig er kvinners holdning til seg selv.

Hvis jeg skal være en ressurs for andre, må jeg gi meg selv tilstrekkelig med surstoff. «Ta på din egen surstoffmaske før du hjelper andre», sier cabin crew under sikkerhetsdemonstrasjonen på fly.

Derfor: På denne onsdag 8. mars 2017 vil jeg slå et slag for hverdagskvinners selvfølelse. Fordi dette er en uhyre viktig del av kvinnekampen, slik jeg ser det.

Dessverre er det mange kvinner som har en negativ indre dialog. På denne dagen er det betimelig med en påminnelse om at dere er fargerike, flotte, verdifulle, kloke og nødvendige:

Jeg er viktig. Jeg kan. Jeg er verdt noe. Jeg har også noe å lære bort. Det jeg har fått til skyldes ikke flaks, men at jeg betyr noe. Min innsats betyr noe. For meg selv. For andre. På jobb. Hjemme.

Arnulf Øverland sier i et av sine mest kjente dikt Du må ikke sove:

«Du skal ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv.»

I dag, på 8. mars omskriver jeg fritt:

Du skal ikke tåle så inderlig vel den urett du gjør mot deg selv.

Oppfordring:

Bli rødstrømpe! Ta på den strømpa du liker, men bruk den! Den er viktig – for alle.

 

 

Kommentarer

Skriv inn din kommentar