Elefanten i politirommet

Så skjer det igjen. Vest politidistrikt får kritikk.

Forrige helg avslørte VG en alvorlig varslersak. Politidirektør Odd Reidar Humlegård forteller noen dager senere at politiet jobber med et stort sakskompleks som krever svært store ressurser. Det er ingen grunn til å betvile riktigheten av hverken varselet eller politidirektørens uttalelse.

Jeg føler oppriktig med alle ansatte i det tidligere Hordaland politidistrikt, som nok en gang utsettes for tung mediaoppmerksomhet. Forhåpentligvis ser de fleste likevel at de ansatte gjør en stor innsats i en hverdag fylt av for mange oppgaver.

Min bekymring

Det kan faktisk synes om om en diger elefant har stilt seg midt i politirommet, og sperrer for tillits-byggeklossene: Sitt stille i båten, og følg de lokale prioriteringsdirektivene.

Hvem har ansvaret for at politiet evner å forfølge kriminaliteten i sitt distrikt?

Politikere med sine tildelinger. Politiledere med sine prioriteringer. Påtale- og tjenesteansatte med sine vurderinger.

Hvem har ansvaret for at publikum føler seg trygge i forhold til kriminalitet? 

Politiet der du bor. Når beboere på Laksevåg i Bergen varsler om grov kriminalitet i sitt nabolag, og politiet ikke gjør noe med dette – DA raser tilliten. Og tryggheten. Dette er ikke bare et ressursdilemma, men et politilederansvar.

Hvor ble det av kommunikasjonen?

De aller fleste forstår at politiet ikke rekker over alt. Det som er krevende å forstå er at en varslersak blir liggende ubehandlet i flere måneder – hvis det er riktig slik dette har fremkommet gjennom mediene. Det er også svært mange som finner det vanskelig å forstå at grov narkotikakriminalitet prioriteres vekk. Og med rette. Slik skal det ikke være.

Saker som dette svekker politiets omdømme. Jeg skulle ønske det ble satt mer lys der skoen ser ut til å trykke mest: Politilederes kommunikasjon.Det er svært uheldig at ansatte og medier blir de som varslet systemet til topps.

Politiledernes dilemmaer er ikke vanskelig å få øye på. Likevel ser det ut til å være glemt, i hvert fall tidvis, at politiet i Norge skal være et åpent og ærlig politi for alle. Da er det grunn til  minne om at Tillit skapes ved åpenhet – ikke ved utsatt kommunikasjon.

 

 

Kommentarer

Skriv inn din kommentar