Derfor må det forskes på kvinnen innen lidelser som også rammer kvinner

Historikk fra Sverige
Fra den norske nettsiden: Den svenske 1,6 miljonerklubben ble startet 1998 i Sverige av Alexandra Charles. Hun registrerte at det meste av medisinsk forskning og utdanning var basert på mannen som norm, og at det fantes langt mindre forskning på kvinner innen en rekke lidelser som ofte rammer kvinner. Hennes mål var å sette fokus på kvinners helse, og de genetiske forskjeller mellom kvinner og menn som gjør at det i må forskes mer på kvinner, eksempelvis innen hjerte-kar og osteoporose.

Det litt tunge navnet kommer av at da foreningen startet var det 1,6 millioner kvinner i Sverige over 45 år, som var den gruppen det først ble fokusert på. Senere har også 2,6 miljonerklubben blitt etablert, for kvinner fra 25 år.

Helseforskning på kvinnens premisser
I Norge er vi ca. 1,6 millioner kvinner fra 25 år, og 1.6 millionerklubben har valgt å stifte en forening.

Foreningen fokuserer på kvinnehelse. Det er nødvendig, ettersom mye av helseforskning foregår på menns premisser. Blant annet har kvinner og menn forskjellig symptomer på hjerte-infarkt, noe som man ikke visste før inntil nylig.

Festaften på Bristol i Oslo
Jeg er svært takknemlig for at jeg fikk lov å bidra med mitt personlige erfaringsforedrag Kjemp for alt hva du har kjært. Kvinners helse handler for meg også om stressmestring, troen på seg selv, bli kvitt bløff-tanker og bygge immunforsvar mot drittsekker. Med andre ord: Mye kan vi gjøre ved egen hjelp også.

Gerd Kjos ønsker alle velkommen
Litt i meg selv, åpenbart, før foredraget Kjemp for alt hva du har kjært
Boksalg v/Eldorado bokhandel. Signering. Drøye 70 solgte. Mange fine julepresanger ble fixet før og etter maten 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forskerprisen 2016

Gratulerer til forskningsleder, Anne-Rita Øksengaard med forskningsprisen fra 1,6 millionerklubben Norge – for kvinners helse! Prisen fikk hun for viktige bidrag til forskning på demens.

Medlemsskap
Kanskje du skulle vurdere å melde deg inn? Det koster så lite, men kan bety så uendelig mye…

Fotos: Restaurantdronningen

 

Kommentarer

Skriv inn din kommentar