Ansvar er viktigere enn frihet

Det evinnelige spørsmålet
Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har fått spørsmålet. Som om det betyr noe som helst.

Kvelden er like hyggelig, maten smaker like godt. Jeg koser meg. Men innvendingen er tidvis: Det er mye koseligere om alle tar et glass.

Heldigvis er jeg sta.

Heldigvis er det ikke traumer fra barndom eller ungdomstid som har ledet meg til Cola eller Farris. Det er mitt eget valg å ikke nyte alkohol, basert på noe så enkelt som at jeg ikke synes det smaker godt. Jeg drikker når jeg er tørst. Så enkelt – og for noen: Så kjedelig.

Rus og kriminalitet 
Det har blitt allment kjent at rusmidler er årsak til svært mye av kriminaliteten vi utsettes for.

Rus og høytider
Det er også allment kjent at barn lider under foreldres alkoholforbruk i julen og andre høytider. Noen barn har foreldre som blir ravende fulle. Da blir julekvelden også en kamp om å bygge forsvar mot de som skal beskytte deg og ha omsorg for deg. Mange tenker nok ikke på at også en lavere promille kan skape utrygghet hos barn. Mor og far blir annerledes i julen, sier mange små – og mange tenåringer. Det gjør vondt å lese og høre.

Jeg ønsker ikke å moralisere, men jeg ønsker at barn skal oppleve en jul uten alkoholen som det store trollet.

Ansvar er viktigere enn frihet
Vi står fritt til å gjøre som vi vil, så lenge vi ikke skader andre gjennom våre handlinger. På egne vegne kan jeg konstatere at de aller fleste endrer adferd etter ganske lite alkohol. Som voksen synes jeg det bare er koselig. Samtalen kan bli åpnere, ærligere. Bevegelsene friere og morsommere. Likevel skal det ikke mye innlevelse til for å forstå at slik adferd ikke virker på samme måte på et barn. Derfor: Vær en god voksen for barna du omgir deg med.

 

Kommentarer

Skriv inn din kommentar