7 dager igjen – ville du kjøpt dersom plagget var merket med individets historie?

Noahs redningstjeneste 6 november 2001: «En ensom gjenværende rev ble frigjort fra en nylig avviklet pelsfarm. Revens hadde til da levd i et nettingbur på 1 m2, hvor hun aldri hadde fått oppleve noe så elementært som jord og gress under bena. Ingen hensyn ble tatt til revens behov, hennes eksistens var utelukkende ment å dekke et motebestemt ønske hos mennesker.

– Hvordan var reven når dere hentet den ut?
– Mia – som hun heter nå – levde på en knapp kvadratmeter med naken netting. Redd og usikker sto hun klemt inni et hjørne. Etter litt strev fikk vi ført henne ut av buret, og over i en transportkasse, på vei fra ensomhet og frustrasjon.»

Denne historien endte godt.

Fakta:

Pelsdyr i pelsfarmer har ikke nok plass. Mens en mink i det fri har et territorium på 2,5 kilometer, stenges den i en pelsfarm inne på kun 30x40x90 kubikkcentimeter. Reven har i det fri et enda større territorium enn minken, bare hiet kan være på flere hundre kvadratmeter. I en pelsfarm blir den stengt inne på 75x60x102 kubikkcentimeter. Stort nok ifølge farmerne.

 

Til refleksjon:

Ville du kjøpt plagget dersom produsenten var forpliktet til å opplyse dyrets/dyrenes individuelle skjebne?

Det er selvfølgelig en antatt umulighet, men forestill deg et øyeblikk at det var heftet en lapp i plagget med påskrift:

Dette plagget er produsert av xx antall mink/rev.

Dyrene levde livet sitt i bur. Reven/minken har aldri løpt eller lekt. Han/hun ble født og drept for din skyld.

På tide å ta et etisk oppgjør med egne verdier?

Det er nemlig aldri for sent å gjøre verden til et bedre sted for alle.

 

Kommentarer

Skriv inn din kommentar