10 dager igjen – menneskeliggjøring eller forståelse

 

Et argument som Siri Martinsen og flere med henne møter i den offentlige debatten er at de forsøker å menneskeliggjøre dyrene.

Den 8. oktober 2015  arrangerte  Mattilsynet seminar med tema «Menneskeliggjøring av dyr» på Litteraturhuset. NOAHs veterinær Siri Martinsen var en av de som holdt foredrag.

«Begrepet «menneskeliggjøring» har blitt et slags skjellsord for rett og slett å tilkjenne dyr egenskaper de faktisk har. Jeg skulle gjerne sett at vi kastet ut hele begrepet fra biologisk terminologi, og heller begynner å snakke om forståelse og misforståelse av dyrs behov.», sa Martinsen. Hør foredraget HER

Jeg anbefaler på det varmeste å høre foredraget hennes. Siri Martinsen er som vanlig klar i talen, med forståelige spot on argumenter. Hun er saklig, lar seg ikke lokke ut på offentlig skittkasting. Ufortrødent og med fakta i hånd moboiliserer hun gjennom NOAH vår respekt for dyrene.

Jeg er både imponert og ydmyk.

«Vi putter ikke noe fra et menneske inn i et dyr», sier hun. -Men vi identifiserer fellestrekk og bruker menneskelig språk for å kommunisere det vi identifiserer.

Og for å bruke eksempler fra hennes tale:

«Vi kan tro at en hund vil ut når hun egentlig er sulten.

Vi kan tro at en katt er leken når han egentlig er irritert.

Vi kan tro at en hest er vrang når hun egentlig er fortvilet.»

På denne bloggen vil jeg legge til for pelsdyrnæringens ofre:

Pelsdyrnæringens voktere hevder at dyrene er tilpasset og har det bra. Realiteten er at de er resignerte. Eller fortvilte. Eller frustrerte. Men ikke glade.

Jeg vil aldri kunne se et dyr i øyene, dag etter dag, i buret hvor de er født og skal dø, og tenke at dette er greit fordi det er økonomisk lønnsomt.

Jeg ville selvfølgelig aldri kunnet sperret  det menneske inne fra fødsel til død for å tjene penger på dette.

Jeg kan aldri mer godta at vi i Norge  har en pelsnæring som med loven i hånd begår fysisk og psykisk mishandling mot dyr.

Kommentarer

Skriv inn din kommentar