26 oktober 2015

Ukens ledertips: Om to modige kvinner, etikk og altruisme

Jeg ønsker meg en verden hvor den tanken som tidvis ligger oss alle nær «what’s in it for me» stadig oftere erstattes med «hva kan jeg gjøre for andre, for samfunnet» og» så flott at vi blir stadig flere som …».

Litt bakgrunnsinformasjon om inspirasjon til ukens ledertips i videoen over:

Stum av beundring lyttet jeg til Liselotte Haugsnes og Line Hoem på Fernanda Nissen seminaret lørdag 23.10.15.

Arbeiderpartiet.no kan du lese om noe av det de sa i løpet av debatten, jeg siterer:

«Paneldebattant Liselotte Haugsnes har skrevet boken Livet etter skuddene – Historien om da pappa drepte mamma.

– Vi var kjernefamilien på mange måter, jeg tenkte at hvis jeg delte min historie, så hadde vi ingen unnskyldninger for å ikke ta debatten om en manns fall. Hvor du ender opp i en setting hvor du ikke ser noen andre utveier enn å ta ditt eget liv, og gjøre noe så drastisk som å ta med seg noen.

– Min historie hadde et dramatisk utfall. Men min historie er ikke unik fram til drapsnatten. Det er så mange steder vi kan agere tidligere, sa Haugsnes.

– Når vi debatterer hva vi kvinner kan gjøre tenker jeg også vi kan gjøre mye gjennom å hjelpe mennene. Jeg ønsker meg mer tiltak som ikke kan måles. At vi kan gå inn tidligere og ha fokus på åpenhet. Det å stille de enkle spørsmålene til noen ved kaffemaskinen på jobb, sa Haugsnes.

Må gjøre noe med det

– Jeg har alltid vært opptatt av hva som er rettferdig og urettferdig, sa Line Hoem, tidligere varaordfører i Kristiansund.

For noen år siden ble hun utsatt for en overfallsvoldtekt. Gjerningsmannen ble ikke dømt.

– Da det skjedde måtte jeg anmelde det. Jeg måtte gå til politiet og si at dette ikke var riktig. Så ble jeg veldig overrasket over hvordan jeg ble møtt, noe som jeg følte var dypt urettferdig. Jeg følte at jeg satt på tiltalebenken og måtte forklare hvorfor dette hadde skjedd meg.

– Jeg tenkte hvis det er sånn man blir møtt, så må man gjøre noe med det. Det hadde jeg behov for å gjøre, sa Hoem.

Hun har jobbet mye lokalpolitisk med vold og overgrep, og blant annet vært med på å åpne voldtektssmottak i Kristiansund.

– For min del har det gitt et ekstra engasjement. Også for å vise at selv om man opplever noe forferdelig, så går det an å leve et godt liv etterpå. »

Jeg ønsker meg mer og tydeligere etisk refleksjon i personlig lederskap. Mer vekt på altruistisk handling.

Wikipedia definerer altrusime slik:

Altruisme er en etisk doktrine og filosofi som hevder at det er riktig å handle på en slik måte at det tjener en annen eller samfunnet som helhet. Altruismens motpol er egoisme, som hevder at det er riktig å handle på en slik måte at det tjener den som handler.

 

 

 

Kommentarer

Skriv inn din kommentar